sobota, 10 grudnia 2016

BABKA KAWOWA
Czyli rum na ratunek.



Hejka ;)

Znacie to uczucie?
Robicie ciasto zgodnie z przepisem.
Krok po kroku, produkt po produkcie a tu ciągle coś Wam nie pasuje?
Czasem warto samemu spróbować zmodyfikować coś tak, aby ciasto czy potrawa nam smakowała.
Tak było z moją babką kawową.
Początkowo nie było mowy o dodawaniu jakiegoś alkoholu do ciasta.
Jednak babka a raczej to co miało na nią wyrosnąć nie pachniało w ogóle, jak nazwa wskazywałaby, kawą. Dodałam więc kilka kropel rumu.
Ku mojemu pozytywnemu zaskoczeniu - aromat znacznie się poprawił.
A czy Wy skropicie swoje ciasto procentami? ;)



Produkty:
  • Kostka masła,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki kawy naturalnej,
  • Polewa czekoladowa
  • Opcjonalnie kilka kropel rumu.


Najpierw ucieramy masło z cukrem.


Do masy dodajemy jajka.


Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i 2 łyżki zaparzonej kawy. Mieszamy.


Następnie dodajemy kakao i dolewamy 2-3 łyżki rumu.


Mieszamy dokładnie wszystko razem.


Ciasto przekładamy do silikonowej formy i wstawiamy na godzinkę, do piekarnika nagrzanego do  180 st.



Na sam koniec polewamy nasze ciasto roztopioną polewą czekoladową ;)

SMACZNEGO!!



Do następnego ;)


3 komentarze:

  1. Napewno pyszne a z tymi procentami to już delicje

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł z tym rumem,muszę zapamiętać :)

    OdpowiedzUsuń